Kryssord # 5



1

2

3



4





5

6


T



7


8

9








10






11




12

13

14






15




16


17


18






19








20

21


22

23









24

25


26







27







28


29




30




31





32







33












34






35







36


37


38






39

40





41





42




43





44






  1. Dette ordet er en måte å være på. Og det er morsomt når folk er det, for det er kjærlig. Dessverre er det sånn at de simple tenker om det som å gi «meldinger» og søke å manipulere folk ved å gjøre utrygge. Om en er som ordet er, imidlertid, har man nok baktanker, men vedkommende vil ha deg til å fatte og begripe.

  2. Dette ordet er et lite tall. Og jeg må tenke på det: Har tall ulike kjønn? De har vel ikke det? Alle tall er vel hankjønn? Men de har ulike kjønn på bokmål og nynorsk? Og da blir tallet fire snålt, på nynorsk, ikke sant, for det blir jo da «fyra».

  3. Dette ordet betyr elektronisk krigføring. Sånn krigføring har jo funnet sted i mange år, men med oppdagelsene av hva en kan gjøre med løse elektroner, rundt omkring, som ved denne DAB radio teknologien, har det der virkelig tatt av, tenker jeg. Det er grusomt hva smerte som kan påføres ved elektronisk krigføring. Men alltid er ikke det å sette løse elektroner i bevegelse nok, tenker jeg. Der må være et mottak. Om det ikke er lyd det er snakk om. Og lyd kan jo leses.

    → Dette er et imperativ som betyr «spis!» . Alternativt, det er et tallord.

  4. Først fant de på staven, altså pinnen, så fant de på hellen, som de kunne peke på ting på, og så laget de en bolle, som de kunne ha tingen i, og så tok de med seg dette som de hadde pekt på inn i dette ordet.

    ↓ Dette er et ord vi kjenner fra bilfartsveien, og da er det litt rart at ordet også nyttes på datamaskinen. Der har de størrelser. Husker dere, forresten, de der diskettene? De var alltid for små. Hver gang en ville lagre noe av en viss størrelse, var der noen kilobyte for lite plass på disketten. Hva var lagringskapasiteten på den første datamaskinen min, forresten? 360 kilobyte, med formatert kapasitet ? Floppy disk.

  5. Når det er en slutt på det er det dette ordet. Ferdig, liksom.

  6. Dette er ordet for å «ha hatt». Hvem var det forresten som formulerte følgende:

    «Sjæl, vær trofast til det siste!

    Sejrens Sejr er alt at miste.
    Tabets alt din Vinding skabte:

    evigt ejes kun det tabte!»
    Man kan opplyse om at det var Henrik Ibsen i «Brand».

    → I mangel av.

  7. En vil jo ikke være barnslig. Barn, for eksempel, hater det om voksne er barnslige. Og voksne vil unnvike en. Så, våre fedre fant på et annet ord for dette være å ung og frisk til sinns. Dette ordet, som er litt kunstig.

  8. Hva sier en, til naboen, om en kommer over en morsom eller interessant artikkel i avisen, eller noe sånt? Overfaller man naboen med lange utlegninger om hva som sto i artikkelen, og hva som ikke sto i artikkelen, og hva man mener om saken, da den er morsom eller interessant? Gir naboen en bakoversveis, liksom? Nei. Man sier, det bør (dette ordet).

  9. Dette er hva man gjør i infanteriet når man er kamuflert og beveger seg sakte framover mens lyden fra fiendens rødfis hyler over hodet på en, og det er sikkert mørkt, og det er sikkert kaldt, og en er våt, gjerne, for det er snø, og der er hindere, og en barsk lagfører med kommandostemme i fistel, for vedkommende må overdøve, og trenge igjennom hørselvernet, gir en klar og konsis ordre om til helvete å få fart og komme seg i stilling, retning så i lendet, for ellers omkommer hele laget av pinlighet.

    Stående ordrer til jenter. Sant. Dette å gjøre.

  10. Dette er navnet på den mannen i Bibelen som nektet å forbannet Israels barn i det moment de gikk inn i det lovte land. Han hadde et esel. Navnet skrives littegrann ulikt rundt omkring, tror jeg.

    Tallord.

  11. Stående ordre til hesteoppdrettere.

  12. I henhold til Sigmund Freud er dette en substans i det menneskelige ved siden av ego og superego. En grusom affære, er det. (Men rett skal være rett: Begrepene på tingene Freud pekte på er kommet til etterpå.)

  13. Dette er noe å være som ikke er så lett å være om en nyter for mye alkohol. Det er vel en grunn til at en drikker for mye alkohol. Man mener det var et spørsmål i Holbergs «Jeppe paa Bierget» at «hvorfor drikker Jeppe».

  14. Det er, sånn, ikke sant, at vi går sammen når noe må gjøres som krever felles innsats, eller vi vil kose oss i hverandres selskap. Ellers vil en være en om det, hva en får til og gjør. Ektefolk vil jo være to om det, men det er heller ikke der gjøremål som gjør ett av de to. I det sosiale er en ganske enkelt en i juridisk forstand, alltid så, og hvem vil være rettslig subjekt med mindre en ved så å være kan påberope seg beskyttelse? En er imidlertid (dette ordet) til syvende og sist.

  15. Dette er en tiltaleform. Man mener den mer formelle tiltaleform helt ble oppgitt på slutten av 1980-tallet.

  16. En e-post kan nærmest være som en tekstmelding ved at man bare skriver noen få ord i feltet hvor overskriften skal være. Den som mottar e-post brevet trenger ikke da å åpne brevet, gitt at hele meldingen er gitt i dette feltet ment for overskrift. De tre bokstavene i dette ordet er det som viser til at så er, og på engelsk er det forbokstavene i et uttrykk.

    Dette er den formelle tiltaleform.

  17. File extension for Electronic Mail Format.

  18. Det er to ting man kan gjøre, egentlig, i Posten. Ved siden av å kjøpe frimerker. Og dette ordet er det ene. Og det er litt fint, tenker man, at man kan være så snill. De i posten må jo være hyggelige mennesker.

    ↓ Dette er en angivelse av tiden, men ved så å være betegner ordet en motsetning, og da så at etter det første kommer det andre. Og, hvorfor det, kan en spørre seg. Moses lot noe formulere om at sannhet står fast ved to vitners utsagn. Det er også noe. Og, så har vi denne høna og egget problematikken. Hva kom først ... Substantiv, bestemt form.

  19. Dette ordet er hva det er som man lager til utgangspunkt. Ikke svært mye brukt, er dette ordet. Hva man gjør så blir så at man derfra kan gå. Ivaretagende, betyr det kanskje.

  20. Det er blitt til at dette ordet er motsatt det å gi. Og det er egentlig passe teit.

  21. På fjellet, om vinteren, kan man lage dette som sin egen, som her er et substantiv i entall. Fint å se tilbake på.

  22. Døra er sånn når den ikke er åpen. Enkelt og greit.

  23. Når noe er dette er det simpelt. Det er rart med det. Kultivert å være har med dannelse å gjøre, og tydelighet.

  24. Dette er et ord med mange betydninger. Og når en står i utgangsdøra og kjenner bevegelse i lufta, ut av leiligheten, så er det jo en ulikhet i trykk som gjør det. Og sånt kan en oppleve ute i naturen også, og da har man et ord for hva det der er. Dette ordet, er det, i bestemt form, men her i kryssordet er det i flertall. Bevegelsen er en utjevning, ved at det er sånn, i naturen, at det naturlige søker å etablere en likhet i form av middel. På engelsk: Me – an. Likevel nyttes ordet i sjakk, for eksempel. Det er litt snålt.

  25. Dette ordet er som palasset, men hva det viser til er noe mindre enn palasset. Et herskapelig hjem. Det er så uvanlig i Norge at vi nytter lånord på det.

  26. Det som ikke går an å få til, er dette ordet. Det er (dette ordet), liksom. Men om så er, gir man det til kjenne, ikke sant, ærlig og redelig, slik at folk oppfatter at man vil lære. Man presenterer ikke skrap som kunst når man ikke kan tegne.

  27. Dette er et adjektiv som ikke mye nyttes, og som vi kjenner bedre om legger et tredje ledd til ordet, nemlig ordet «til». Selv om ordet da blir en pleonasme. Tenk på det å sitte på en sykkel, som passasjer.

    Man vet ikke om dette er et substantiv, egentlig, som det er her i kryssordet, men vi nytter ordet som adjektiv. Det har å gjøre med hva som er den enkleste sak i verden, men som er så vondt og dumt at det har passert kunstig, å være, og er bare motsatt. Virkelig kjedelig, altså.

  28. Dette er en internasjonal organisasjon som Norge, faktisk, satte i gang, etter den Annen Verdenskrig. Der var en forløper, imidlertid, som Nansen var prominent i.

    ↓ Det er fælt å si det, men jevnlig kommer en borti en person som er hva dette ord er betegnelsen for. Men en sier det gjerne ikke høyt, hva en mener om saken, for, dumming, betyr det.

  29. Dette ordet er et fedyr som bare finnes sør og vest i Afrika. Den skal være beslektet med oksen, men den står antilopen nær.

    Dette er et ord på nynorsk. Det har kanskje med lysestake å gjøre, og angir formen. Adjektiv. Lysestaker er fine. Det er fint å kunne tenne lys. Denne følingen som vi har med ild er helt særlig, og gjør gjerne at vi føler oss tryggere, hva intet annet i verden kan gjøre i samme grad.

  30. Når en mister hold, intellektuelt sett, sier vi gjerne at det skjedde et (dette ordet). Og det er litt morsomt at vi så gjør. For, det viser til at vi bygger oss opp, og når det glipper, faller alt sammen. Altså gjelder det å ha et heldig utgangspunkt, og å ha en fot i bakken til en hver tid. Eller å stå med begge føttene på bakken.

    Dette ordet kan være noe som opptrer i fortøyningene, og da tenker man stor båt og hva en hører. Verb i presens. Og da blir man litt stresset, mener jeg, når man hører dette, men da er været ille, gjerne, så det er ikke stort annet å gjøre enn å håpe på at fortøyningene holder, og be til Gud. Vet man at fortøyningene holder, er det litt godt å høre dette ordet i fortøyningene.

  31. Dette er et litt morsomt ord som oftest er verb, men som her er substantiv, og da nyttes det gjerne som betegnelse på hva et dumt menneske kan være. Man bør være i stand til å la seg lede, når situasjoner eller stillinger krever det. Men, men det å være hang og slang, som dette ordet betyr, er minus.

  32. Når det er dette ordet er det peanøtter. Sant. Hvorfor sier vi forresten det ...

  33. Dette ordet er et sammensatt ord jeg har funnet på. Ordet er en sånn ting som opptrer i hodet til komplett dumme mennesker.

  34. Dette ordet er kjempemye. Det er litt vanskelig med store tall, ikke sant, for, 1 billion på norsk er jo ikke en billion på amerikansk, for eksempel. Det vil si, det er det jo, men allikevel ikke. Jeg tenker at man har funnet på de ordene som er i denne familien for å kunne ha noe alle vet hva er. Men amerikansk billion er jo milliard. På norsk. Og det er litt snålt, for hva gjelder platelageret på datamaskinen, er dette ordet i kryssordet 1 073 741 824 = 230.

  35. Dette ordet er kjekt å ha over hodet. Men i bestemt form, som ordet er her, blir det fort vanskelig. Det er vel en grunn til at det ikke er farget.

    Dere vet, at sånn «caps» er et annet ord på norsk. I Forsvaret, i felt, for eksempel. Dette plagget blir særlig når der er en topp.

  36. Aksjeselskap mener vi sånt er.

  37. Dette er en sånn preposisjon.

  38. Dette ordet er hva man gjorde i hagen, nettopp, og som man er så fornøyd med at man må fortelle naboen om det.

  39. Godt i varmen.

  40. Dette er et ord fra naturvitenskapenes verden. Dette er det minste bestandige, men det er rart med det, for i fysikk, kjemi, og biologi, for eksempel, tenker de jo ikke likt med hensyn til hva det minste bestandige er. Sånn DNA, til forskjell, er bare tull. Og legene, er det jo, som må hente fra alle mulige steder, så vår forestilling om legestanden som i utgangspunktet ydmyk er ikke dum. De har da også slangen i våpenet, og det har å gjøre med fokus på nødvendighet, selvsagt, og hva som rent faktisk virker. Sånn er det.

  41. Vær hellige, for Herren vår Gud er hellig, sa Moses til Israels barn. Det var ikke snakk om noen relativitet. Den som levde i kraft av Loven fikk liv der ved, og om en ikke var som forventet var en dette ordet i kryssordet.

  42. ↓ Denne bokstaven er litt morsom. Tenk å være sånn ...

  43. Hva en forventer av en gjærdeig.

    Dette, som dette verbet er, har en lyst til å lære seg. Så å gjøre krever en viss kunnskap, imidlertid, hva gjelder midler. Men om en får det til, kan det bli veldig fint det en lager, gjerne fargerikt, og personlig, og det er vel ingen ting i verden som stiger mer i verdi, over år, enn hva en lager om en gjør dette ordet, og resultatet virkelig er bra.

  44. Stående ordre til togpassasjerer. Sant.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar